Moet Ons Genot plaatsmaken voor sportvelden?

Donkere wolken boven 70-jarige tuindersvereniging Ons Genot:
moet het complex straks wijken voor sportvelden?

De Utrechtse amateurtuindersvereniging Ons Genot viert dit jaar haar 70-jarig bestaan. Ondanks dat de voorbereidingen voor dit jubileum in volle gang zijn, zijn er grote zorgen over het voortbestaan. Dit heeft alles te maken met de gemeentelijke Omgevingsvisie Overvecht.
Het bestuur van Ons Genot is pas in januari geïnformeerd over de plannen van de gemeente en is niet op de hoogte gesteld of betrokken bij het voortraject.

Hoewel er inmiddels wel een gesprek is geweest met de gemeente, blijft de zorg om het voortbestaan als een donkere wolk boven de tuindersvereniging hangen. Het complex aan de 2e Polderweg biedt niet alleen ruimte aan de 200 leden om te tuinieren maar zorgt ook voor een uniek stuk openbaar groen van ruim 8ha aan de rand van bedrijventerrein Overvecht. Alleen al hierom mag het complex, in deze tijd waarin ‘groen’ steeds belangrijker wordt, niet worden opgeofferd.

De biodiversiteit is in de afgelopen jaren enorm toegenomen en Ons Genot richt zich steeds meer op natuurlijk en gezamenlijk tuinieren. Er zijn natuurlijke oevers die zorgen voor extra wateropslag, er is een paddenpoel en een blote voeten pad. Ook is er een wormenhotel, een insectenmuur en heeft een imker zijn korven bij Ons Genot staan, waardoor wij honing ‘uit eigen tuin’ kunnen aanbieden. Inmiddels is ook de Zadenbibliotheek Utrecht op het terrein gevestigd.

Het complex is van april tot en met oktober overdag geopend voor onder meer wandelaars en ouders met kinderen (er zijn een speeltuin en een jeu-de-boules baan op het terrein). Op zaterdag is het Polderhuis geopend voor een kopje koffie of een lunch voor zowel leden als bezoekers.

Steeds meer (jonge) mensen uit Utrecht weten de weg naar Ons Genot te vinden en hopen op een tuin om hun eigen groente, fruit en planten te kweken. Hierdoor werken we met een wachtlijst en zijn de leegkomende tuinen snel weer gevuld.
Voor onze leden, onze omgeving, bezoekers én voor onze verenging zie zich al 70 jaar inzet voor dit unieke stuk groen, willen we de zekerheid dat we ook in de toekomst op deze plek mogen blijven.
————————————————————————————————————————-
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Harry de Groot, voorzitter (06 38 32 64 69) of Elles van Steenbergen (06 29 49 98 35)

 

Meer lezen over het hoe en wat bij Ons Genot