DE VERENIGING

Ons complex

Ons complex behelst 8 hectare waarvan 5 hectare tuinen en 3 hectare algemeen groen. De tuinen zijn over het algemeen 250 m², de meeste met een huisje, kasje en schuurtje.

Leden

We hebben iets meer dan 200 leden, sommige van onze leden tuinieren hier al meer dan 50 jaar met veel plezier. Gelukkig is er een aanzienlijke nieuwe aanwas van jonge leden. Ieder tuiniert op zijn eigen manier. We hebben dan ook een grote verscheidenheid aan tuinen.

Faciliteiten

Op ons complex stond een prachtige oude boerderij, die helaas 25 jaar geleden is afgebrand. Hiervoor in de plaats hebben onze leden het Polderhuis gebouwd. Hierin bevinden zich onze kantine, winkel en het kantoor. De Hooiberg heeft ook een nieuwe bestemming gekregen voor opslag van gereedschap e.d.. We hebben een goed geoutilleerde werkplaats.

Groen, groen, groen

Groen staat hoog in onze vaandel en dat is te zien op het terrein. Buiten de prachtige bomen in de windsingel hebben we 2 fruitlanen met appels, peren en kersen langs de sloten. Een heel bijzondere boom links achter op ons terrein is de sequoia, dit is tevens onze hoogste boom. De nieuw ingerichte Paddenpoel is een lust voor het oog. Evenals de border rondom het Polderhuis.

Vrijwilligers

Een vereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers. En wij rekenen ons rijk met een groot aantal actieve leden.

Ons Bestuur bestaat uit  5 leden. Elke zaterdag is er een delegatie van het Bestuur aanwezig in het kantoor, loop gerust binnen.

Elk bestuurslid, behalve de voorzitter, functioneert ook als teamleider. Vrijwilligers zijn actief in de teams: Secretariaat, Financiën, Bouw, Groen, de Kantine en de Winkel. Verder verlenen leden allerlei hand- en spandiensten.

Activiteiten

In de kantine van het Polderhuis vinden allerlei activiteiten door en voor de leden plaats. Het belangrijkste is elkaar ontmoeten in een goede sfeer en genieten van een hapje en een drankje. In het weekend is de kantine geopend, ook voor bezoekers. Tijdens de verschillende wandeltochten die georganiseerd worden functioneert het Polderhuis en het (overdekte) terras als rustpunt.

Hier vinden ook de verenigingsbijeenkomsten plaats, zoals de Algemene Ledenvergadering, de nieuwjaarsborrel, de plantjesmarkt, de tentoonstelling en het zomerfeest. Daarnaast worden er ook allerlei gezellige bijeenkomsten georganiseerd door leden, zoals kaartavonden, bloemschikken, een haak-maar-aan-clubje en in de zomer wordt er op vrijdag een warme maaltijd gekookt.

Het is ook de plek waar workshops en lezingen worden georganiseerd. Natuurlijk tuinieren, machine bediening, snoeien, composteren e.d..

In bijzondere gevallen verhuren ons Polderhuis aan derden. Zoals bijvoorbeeld aan de accordeonvereniging Apollo en aan Volkstuinvereniging De Doordouwers, voor hun vergaderingen.

HET BESTUUR

Ons Bestuur

Ons Bestuur bestaat uit 6 leden. Elke zaterdag is er een delegatie van het Bestuur aanwezig in het kantoor, loop gerust binnen.

Een aantal bestuursleden functioneren ook als teamleider. Vrijwilligers zijn actief in de teams: Secretariaat, Financiën, Bouw, Groen, de Kantine en de Winkel. Verder verlenen leden allerlei hand- en spandiensten.

buch carbo
teamleider Bouw

tuin 11

Elles van Steenbergen
Secretaris

tuin 120

Harry de Groot
voorzitter

tuin 70

Henk Foppen
2e voorzitter

tuin 86

Hedwig de Gilde
teamleider groen

tuin 155

joost van rije
penningmeester

tuin 3

Els Ovink
meeloper

tuin 82

Vlada de Nooij
meeloper

tuin 28

DE SPELREGELS

De Statuten

De Statuten van deze eerbiedwaardige vereniging bestaan al meer dan 50 jaar. Hierin staan de belangrijkste regels en uitgangspunten van de Vereniging.  Dit document kun je hiernaast downloaden.

Het Huishoudelijk Reglement (HR)

Dit is de praktische uitwerking van de Statuten. Op dit moment is er een team bezig met het updaten van het HR.

De Privacy Verklaring

Om te voldoen aan de regels hebben wij een Privacy Verklaring opgesteld, zodat het duidelijk is hoe de Vereniging met jullie gegevens omgaat.

Dekking Verzekering

De Penningmeester heeft in overleg met de tussenpersoon van de verzekeringen een brief opgesteld over de dekking van de lopende verzekeringen. Heb je nog vragen neem dan contact op met Joost van Rije, onze Penningmeester.

TEAM BOUW

Team Bouw houdt zich bezig met alles wat met bouw en onderhoud van bouw te maken heeft. Zij zijn dan ook nauw betrokken bij de taxatie van de huisjes.

Je kunt altijd terecht voor advies als je met vragen zit over wat je bijv. mag bouwen c.q. neerzetten op je tuin of hoe je een bepaalde klus moet aanpakken.

Team Bouw verzorgt de gasflessen, de verhuur van de aanhangwagens en verkopen hout, dat Buch Carbo en Henk Brienesse zelf gaan uitzoeken.

Voor wat betreft de kleuren verf die gebruikt mogen worden voor de huisjes en andere opstallen:

  • Donker groen, bijv. bosgroen, monumentengroen, grachtengroen
  • Donker bruin, maar de kleur van huisje tuin 121 mag ook.

Felle kleuren mogen niet. Op de agenda van de aanstaande ALV staat een uitbreiding van de kleuren met bijbehorende de RAL-nummers bij. Nu moeten we het dus nog doen met de bovengenoemde kleuren.

De beste verf is schakelverf, dit is zowel een grondverf, voorlak als aflak ineen. Dit is te koop bij De Ridder Verfproducten, Tractieweg 80, 3534 AP Utrecht. Zij verkopen een zeer goede kwaliteit verf.  Bij een bouwmarkt is de verf misschien ietsje goedkoper maar dat prijsverschil betaalt zichzelf dubbel en dwars terug.

De truc van goed verven is: Eerst de ondergrond goed schoonmaken / ontvetten, dan schuren en dan goed verven, dus niet te dun uitsmeren. Als je het op deze manier doet, en je houdt je huisje schoon aan de buitenzijde, gaat de verf 10 jaar mee.

Bouwtekeningen huisjes

Hiernaast kun je de bouwtekeningen met de bijbehorende detailbladen van de huisjes downloaden. De pdf’s bestaan uit meerdere A4-pagina’s die je kunt printen.

De huisjes hebben een maximale grootte en er mag niet verandert worden aan de aanschouw, dus de huisjes mogen niet uitgebouwd worden met een serre of iets dergelijks. Wel mogen de ramen en deuren verplaatst worden. Als je ook maar enigzins twijfelt, doe navraag bij team Bouw. Zodat je niet achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan.

Bouwtekening Vogelhuis

Hiernaast tref je de bouwtekening aan van een vogelhuis.

Zoals je op de foto ziet is dit niet zomaar een alledaags ontwerp. We hebben het hier wel even over een architectonisch verantwoord ontwerp, à la Mondriaan, door Piet Hein Eek.

En zeg nou zelf: dat is niet niks!

Lees meer in het NRC Zomerboek

 

Bouwtekening Bee Home

Dit kunstig vormgegeven bijenhotel heet Bee Home en kan dienen als huis voor solitaire bijen.

Bee Home is ontworpen door SPACE10, Research and Design Lab, in samenwerking met technology-driven design studio Bakken & Bæck and industrial designer Tanita Klein.

Op de site van Bee Home kun jij jouw eigen bijenhotel ontwerpen en de bouwtekening hiervan direct downloaden. Natuurlijk vind je hier ook de beschrijving en wat voor info je verder ook nodig hebt om aan de slag te gaan.

 

model 1 detailblad 1 model 2 detailblad 2 model 3 detailblad 3
vogelhuisje werkbeschrijving

 

 

 

TEAM GROEN

Team Groen houdt zich in eerste instantie bezig met het onderhoud en de ontwikkeling van het algemeen groen op ons complex. Dit omhelst de boomsingels aan de buitenkant van ons terrein alsmede het groen bij de lanen, slootjes, paddenpoel, schaduwtuin, speeltuin en parkeerplaats.

Ook als je vragen hebt over het groen op je eigen tuin of je wilt je tuinplan bespreken kun je terecht bij Hedwig de Gilde, teamleider Groen.

Tuinwerkdienst

tuinwerkschema 2020

Woensdagbikkelgroep

Groengroep

heggen, natuurlijk tuinieren, vaste planten en zaterdagbegeleiders

Haksel en compost

Interview met ‘onze’ compostmeester: Dennis van Gemst

Dit is deel 1 van het driedelige interview geschreven door Patricia Waijers (tuin 1)

 

Wil je je even voorstellen?

Ik ben Dennis van Gemst, van tuin 110. Ik zit hier nu een jaar of 8. Ik heb de tuin samen met Bart. We hebben hem samen uitgezet en opgebouwd, maar op dit moment doe ik het onderhoud voornamelijk en komt hij af en toe helpen.

En we willen toch even weten: wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben freelance dierenarts, gezelschapsdieren. Het freelance werken geeft me de gelegenheid om mijn vrije tijd wat meer te plannen en tijd over te houden voor de tuin.

Wat bracht je naar Ons Genot ? En hoe ben je met tuinieren in aanraking gekomen ?

Vroeger, bij mijn ouders, had ik ook altijd wel een vierkante meter in de tuin, waar ik dan een komkommer of wat aardbeienplanten had staan. Toen ik studeerde in Utrecht, had ik in de dakgoot stiekem ook altijd wel een paar bakken met aardbeienplanten staan. Daarna ben ik met mijn vriendin gaan samenwonen in Zuilen. Daar hebben we een dakterras, en ben ik al wat meer gaan experimenteren in bakken met groenten en fruit. Maar dat heeft toch z’n beperkingen. Via via hoorde ik van Ons Genot, ik heb me ingeschreven en binnen een jaar had ik een tuin.

Wat heb jij met composteren ?

Ja, dat is wel een mooi verhaal. Ik heb op mijn tuin een grote kas, met daarin onder andere een avocadoboompje. Het is wel een speciaal boompje dat tot min 8 graden kan, maar met de strengere winters een aantal jaren geleden moest ik wat bedenken. Dus ik dacht, als ik nou een composthoop maak die warm genoeg wordt en ik die naar mijn kas breng, dan heb ik een verwarming in de kas! Ik ben zo een beetje gaan experimenteren, om de hoop warm genoeg te krijgen. Ik heb ook paardenmest geregeld, die wordt in vuilniszakken afgeleverd op de parkeerplaats. Dat is ook heel goed om op je composthoop te doen. Uiteindelijk lukte dat goed, om het warm genoeg te houden, voor mijn boompje. Zo ben ik ermee begonnen.

En toen ben je hier de compostering gaan aanpakken, hoe is dat zo gegaan?

Ja, het was natuurlijk een rotzooi, hier, die composthoop. En dan moest ik een tuindienst doen en dan stond ik bovenop de composthoop de ‘compost’ van het ene hoopje naar het andere te scheppen. En dan dacht ik: ‘wat ben ik nou aan het doen?’. Want A, het lukt haast niet, er zaten allemaal lange slierten en stukken. En B: wat voor compost heb je dan uiteindelijk? Ik heb het wel gebruikt op mijn tuin, maar dan kwam er wel serieus veel onkruid in. Je kon het wel gebruiken, maar het was toch niet echt een mooie aanpak.

Ik heb dit aangekaart bij het bestuur en toen zijn we gaan kijken hoe we er structuur in konden brengen. Zo moest er een aanvoergedeelte komen, een composteergedeelte en een gedeelte waar de kant- en klare compost ligt. Onder andere Henk Brienesse en Albert hebben daar flink aan getimmerd en mooie vakken gemaakt. En toen konden we beginnen.

En in het voorjaar hadden we de eerste lading mooie compost, die hebben we naar de speeltuin gebracht.

En wat is op dit moment nog jouw rol, ben je hier iedere zaterdag?

Ik ben er zoveel mogelijk op zaterdag, tenzij ik moet werken. Meestal sta ik gewoon te helpen met scheppen en sproeien. Intussen weten de meeste mensen ook wel hoe het werkt, ze hebben het al vaker gedaan. Ze leren het ook en straks ben ik niet meer nodig. Misschien nog voor het overzicht, wanneer welke bak aan de beurt is. Maar de rest, het omscheppen, een beetje vocht erbij en worteldoek eroverheen, dat hebben ze allemaal prima onder de knie.

Hoe voelt dat nou? Dat heb je maar mooi voor elkaar gebracht!

Ja, dat is leuk. Er zijn mensen die dan bij me komen als we zo bezig zijn bij de composthoop, die zeggen: ‘nou, ik heb voor het eerst goede compost gehad!’.

Sinds kort hebben we ook een compostmachine, daar zit jij ook achter toch?

Ja, want we hadden natuurlijk de gewone hakselaar, maar daar kan niet alles in. En op de composthoop wil je niet allemaal lange stengels en slierten hebben, want dat werkt dus niet. En in die compostmachine, daar kan eigenlijk alles in tot 1,5cm dikte. Denk aan maisstengels (die zijn wat dikker, maar zacht), lange grassen, alles wat langs de slootkant staat, dunne wilgentwijgjes enz. Aan de achterkant komt het er dan als snippertjes uit. Het voordeel is dat het zo veel sneller composteert, en dat je ook niet allemaal stukjes en takjes in je uiteindelijke compost hebt. Zo krijg je fantastische compost.

Bovendien, en dat is ook heel belangrijk, houden we zo veel meer materiaal op het complex, dat dus niet meer afgevoerd hoeft te worden. Om deze reden heeft het AVVN de composteermachine voor 2/3 heeft gefinancierd. Wat heel bijzonder is, want ze financieren normaalgesproken geen machines. Wij zijn een pilot wat dit betreft. Dat heeft Hedwig voor elkaar gekregen, die heeft de subsidieaanvraag ingediend.

Zo zie je dat als je iets wilt aanpakken op het complex, dat dat ook kan!

Iedereen kon zien dat de composthoop een ondergeschoven kindje was. Het was zo van: we rijden met een plank de rotzooi zo hoog mogelijk op de hoop en dan wachten we wel tot het composteert of niet… Iedereen zag dat het wel beter kon. Maar niemand is er denk ik zo actief mee bezig op het complex als ik.

Maar iedereen stond er ook open voor, het bestuur is meteen mee gaan kijken.

We zijn een vereniging en mogen er met zijn allen iets moois van maken!

Lezingen en workshops