DE VERENIGING

Ons complex

Ons complex behelst 8 hectare waarvan 5 hectare tuinen en 3 hectare algemeen groen. De tuinen zijn over het algemeen 250 m², de meeste met een huisje, kasje en schuurtje.

Leden

We hebben iets meer dan 200 leden, sommige van onze leden tuinieren hier al meer dan 50 jaar met veel plezier. Gelukkig is er een aanzienlijke nieuwe aanwas van jonge leden. Ieder tuiniert op zijn eigen manier. We hebben dan ook een grote verscheidenheid aan tuinen.

Faciliteiten

Op ons complex stond een prachtige oude boerderij, die helaas 25 jaar geleden is afgebrand. Hiervoor in de plaats hebben onze leden het Polderhuis gebouwd. Hierin bevinden zich onze kantine, winkel en het kantoor. De Hooiberg heeft ook een nieuwe bestemming gekregen voor opslag van gereedschap e.d.. We hebben een goed geoutilleerde werkplaats.

Groen, groen, groen

Groen staat hoog in onze vaandel en dat is te zien op het terrein. Buiten de prachtige bomen in de windsingel hebben we 2 fruitlanen met appels, peren en kersen langs de sloten. Een heel bijzondere boom links achter op ons terrein is de sequoia, dit is tevens onze hoogste boom. De nieuw ingerichte Paddenpoel is een lust voor het oog. Evenals de border rondom het Polderhuis.

Vrijwilligers

Een vereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers. En wij rekenen ons rijk met een groot aantal actieve leden.

Ons Bestuur bestaat uit  5 leden. Elke zaterdag is er een delegatie van het Bestuur aanwezig in het kantoor, loop gerust binnen.

Elk bestuurslid, behalve de voorzitter, functioneert ook als teamleider. Vrijwilligers zijn actief in de teams: Secretariaat, Financiën, Bouw, Groen, de Kantine en de Winkel. Verder verlenen leden allerlei hand- en spandiensten.

Activiteiten

In de kantine van het Polderhuis vinden allerlei activiteiten door en voor de leden plaats. Het belangrijkste is elkaar ontmoeten in een goede sfeer en genieten van een hapje en een drankje. In het weekend is de kantine geopend, ook voor bezoekers. Tijdens de verschillende wandeltochten die georganiseerd worden functioneert het Polderhuis en het (overdekte) terras als rustpunt.

Hier vinden ook de verenigingsbijeenkomsten plaats, zoals de Algemene Ledenvergadering, de nieuwjaarsborrel, de plantjesmarkt, de tentoonstelling en het zomerfeest. Daarnaast worden er ook allerlei gezellige bijeenkomsten georganiseerd door leden, zoals kaartavonden, bloemschikken, een haak-maar-aan-clubje en in de zomer wordt er op vrijdag een warme maaltijd gekookt.

Het is ook de plek waar workshops en lezingen worden georganiseerd. Natuurlijk tuinieren, machine bediening, snoeien, composteren e.d..

In bijzondere gevallen verhuren ons Polderhuis aan derden. Zoals bijvoorbeeld aan de accordeonvereniging Apollo en aan Volkstuinvereniging De Doordouwers, voor hun vergaderingen.

HET BESTUUR

Ons Bestuur

Ons Bestuur bestaat uit 5 leden. Elke zaterdag is er een delegatie van het Bestuur aanwezig in het kantoor, loop gerust binnen.

Elk bestuurslid, behalve de voorzitter, functioneert ook als teamleider. Vrijwilligers zijn actief in de teams: Secretariaat, Financiën, Bouw, Groen, de Kantine en de Winkel. Verder verlenen leden allerlei hand- en spandiensten.

Het bestuur wordt ondersteund door het secretariaat.

 

Harry de Groot
voorzitter

tuin 70

Henk Foppen
secretaris (2e voorzitter)

tuin 86

joost van rije
penningmeester

tuin 3

buch carbo
teamleider Bouw

tuin 11

Hedwig de Gilde
teamleider groen

tuin 155

Elles van Steenbergen
Secretariaat

tuin 120

DE SPELREGELS

De Statuten

De Statuten van deze eerbiedwaardige vereniging bestaan al meer dan 50 jaar. Hierin staan de belangrijkste regels en uitgangspunten van de Vereniging.  Dit document kun je hiernaast downloaden.

Het Huishoudelijk Reglement (HR)

Dit is de praktische uitwerking van de Statuten. Op dit moment is er een team bezig met het updaten van het HR.

De Privacy Verklaring

Om te voldoen aan de regels hebben wij een Privacy Verklaring opgesteld, zodat het duidelijk is hoe de Vereniging met jullie gegevens omgaat.

Dekking Verzekering

De Penningmeester heeft in overleg met de tussenpersoon van de verzekeringen een brief opgesteld over de dekking van de lopende verzekeringen. Heb je nog vragen neem dan contact op met Joost van Rije, onze Penningmeester.

TEAM BOUW

Team Bouw houdt zich bezig met alles wat met bouw en onderhoud van bouw te maken heeft. Zij zijn dan ook nauw betrokken bij de taxatie van de huisjes.

Je kunt altijd terecht voor advies als je met vragen zit over wat je bijv. mag bouwen c.q. neerzetten op je tuin of hoe je een bepaalde klus moet aanpakken.

Team Bouw verzorgt de gasflessen, de verhuur van de aanhangwagens en verkopen hout, dat Buch Carbo en Henk Brienesse zelf gaan uitzoeken.

Voor wat betreft de kleuren verf die gebruikt mogen worden voor de huisjes en andere opstallen:

  • Donker groen, bijv. bosgroen, monumentengroen, grachtengroen
  • Donker bruin, maar de kleur van huisje tuin 121 mag ook.

Felle kleuren mogen niet. Op de agenda van de aanstaande ALV staat een uitbreiding van de kleuren met bijbehorende de RAL-nummers bij. Nu moeten we het dus nog doen met de bovengenoemde kleuren.

De beste verf is schakelverf, dit is zowel een grondverf, voorlak als aflak ineen. Dit is te koop bij De Ridder Verfproducten, Tractieweg 80, 3534 AP Utrecht. Zij verkopen een zeer goede kwaliteit verf.  Bij een bouwmarkt is de verf misschien ietsje goedkoper maar dat prijsverschil betaalt zichzelf dubbel en dwars terug.

De truc van goed verven is: Eerst de ondergrond goed schoonmaken / ontvetten, dan schuren en dan goed verven, dus niet te dun uitsmeren. Als je het op deze manier doet, en je houdt je huisje schoon aan de buitenzijde, gaat de verf 10 jaar mee.

Bouwtekeningen huisjes

Hiernaast kun je de bouwtekeningen met de bijbehorende detailbladen van de huisjes downloaden. De pdf’s bestaan uit meerdere A4-pagina’s die je kunt printen.

De huisjes hebben een maximale grootte en er mag niet verandert worden aan de aanschouw, dus de huisjes mogen niet uitgebouwd worden met een serre of iets dergelijks. Wel mogen de ramen en deuren verplaatst worden. Als je ook maar enigzins twijfelt, doe navraag bij team Bouw. Zodat je niet achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan.

Bouwtekening Vogelhuis

Hiernaast tref je de bouwtekening aan van een vogelhuis.

Zoals je op de foto ziet is dit niet zomaar een alledaags ontwerp. We hebben het hier wel even over een architectonisch verantwoord ontwerp, à la Mondriaan, door Piet Hein Eek.

En zeg nou zelf: dat is niet niks!

Lees meer in het NRC Zomerboek

 

Bouwtekening Bee Home

Dit kunstig vormgegeven bijenhotel heet Bee Home en kan dienen als huis voor solitaire bijen.

Bee Home is ontworpen door SPACE10, Research and Design Lab, in samenwerking met technology-driven design studio Bakken & Bæck and industrial designer Tanita Klein.

Op de site van Bee Home kun jij jouw eigen bijenhotel ontwerpen en de bouwtekening hiervan direct downloaden. Natuurlijk vind je hier ook de beschrijving en wat voor info je verder ook nodig hebt om aan de slag te gaan.

 

model 1 detailblad 1 model 2 detailblad 2 model 3 detailblad 3
vogelhuisje werkbeschrijving

 

TEAM GROEN

Team Groen houdt zich in eerste instantie bezig met het onderhoud en de ontwikkeling van het algemeen groen op ons complex. Dit omhelst de boomsingels aan de buitenkant van ons terrein alsmede het groen bij de lanen, slootjes, paddenpoel, schaduwtuin, speeltuin en parkeerplaats.

Ook als je vragen hebt over het groen op je eigen tuin of je wilt je tuinplan bespreken kun je terecht bij Hedwig de Gilde, teamleider Groen.

Tuinwerkdienst

tuinwerkschema 2020

Woensdagbikkelgroep

Groengroep

heggen, natuurlijk tuinieren, vaste planten en zaterdagbegeleiders

Composthoop

Lezingen en workshops