Eetbare wilde plant: veldkers

In deze rubriek zal ik eetbare wilde planten bespreken die op dat moment in het seizoen zijn. Veel planten die in het bos groeien of zelfs spontaan in de moestuin opkomen zijn eetbaar. Je moet natuurlijk wel 100% zeker zijn dat je de juiste plant hebt, maar daarna kunnen ze een waardevolle toevoeging zijn aan de maaltijd.

Het is nu midden winter, toch zijn er een aantal wilde planten die goed gedijen in dit koude weer. Daarom bespreek ik dit keer veldkers, een plant die ook midden in de winter te vinden is.

Veldkers is een lekkere eetbare plant die qua smaak het meest op tuinkers lijkt: een wat pittige, kruidige en radijs-achtige smaak. Heerlijk op bijvoorbeeld een boterham met kaas. De plant is ook goed te verwerken in gerechten. Even meestoven of als laatste aan een soep toevoegen voor wat extra pittigheid. Je kookt er eigenlijk mee zoals je ook spinazie zou verwerken.

De plant is te herkennen aan z’n duidelijke tuinkers-achtige geur. Daarnaast groeien de blaadjes altijd in een rozet. Het blad bestaat meestal uit 4 bladparen die tegenover elkaar staan en aan het eind zit een enkel eindblad.

Je vindt veldkers vaak op wat opener plekken in het bos of langs paden. Ook in de stad zie je de plant hier en daar staan. Wel altijd even opletten of het niet een plek is langs een drukke weg of langs een paadje waar veel honden worden uitgelaten. Het is verstandig om geplukte planten altijd eerst even te wassen, maar daarna kun je lekker van deze plant te genieten!