Rood maar heel soms blauw

De Amerikaanse rivierkreeften komen veelvuldig voor bij onze vereniging, je ziet ze lopen langs de sloten. Meestal zijn ze ‘rood’ maar vorige week is dit exemplaar gevangen, een blauwe. Dit schijnt een natuurlijke mutatie te zijn, die ook bij andere kreeftsoorten voorkomt. Omdat de kleur van dit exemplaar zo bijzonder is, is de kreeft terug gezet in het water.

In 2016 is de Amerikaanse rivierkreeft op de lijst van invasieve exoten geplaatst, ze horen hier dus eigenlijk niet thuis. De eerste Amerikaanse rivierkreeft werd in Nederland gezien in 1985, omdat hij weinig natuurlijke vijanden heeft neemt de populatie razendsnel toe. 1 dameskreeft kan 500 babykreeftjes per jaar voortbrengen. Ze verblijven het liefst in stilstaand of langzaam stromend water en lusten alles, waterplanten en -dieren. Ze richten veel schade aan, zowel aan de oevers, kades en dijken als aan de waterkwaliteit doordat ze de sloten geheel kaal eten. Ze komen ook steeds vaker in steden en dorpen voor.

Je kunt er soep van koken en er zijn veel meer recepten te vinden met rivierkreeft, ze schijnen namelijk erg smakelijk te zijn.