wat is er aan de hand op tuin 20 en 21?

Op tuin 20 tuiniert Lotte Sprengers met haar gezin en op tuin 21 tuiniert haar zus Sterre Sprengers eveneens met haar gezin. Het is meerdere tuinleden opgevallen dat er iets veranderd is op de tuinen en daar kwamen vragen over binnen bij het bestuur.

Lotte en Sterre nemen jullie hieronder graag mee in hun plannen voor hun tuinen:

Na ruim tien jaar fanatiek moestuinen op tuin, willen we het vanaf dit jaar wat anders aanpakken. Omdat het invloed heeft op de uitstraling van de tuin, vertellen we graag het een en ander over ons plan. 

 

Sinds maart volgen we de cursus Vaste planten: efficiënte toepassing en onderhoud aan de Botanische Tuinen Utrecht over leiding van Cor Bras (WICO planten) en Gerard van Buiten (hortulanus). 

 

Dit inspireerde tot een andere aanpak gericht op het komen tot een evenwichtige begroeiing van vaste planten in alle seizoenen. We hebben een totaal ander perspectief gekregen op hetzelfde stuk grond. Niet ingrijpen maar bijsturen. En goed observeren uiteraard. Wel degelijk onderhouden dus, maar meer in reactie op de natuurlijke processen zoals die zich aandienen. 

 

Na jarenlang kennisvergaring en -verfijning over het verbouwen van groente en fruit, genieten wij enorm van het vergaren en toepassen van nieuwe kennis. Wat we voor ons zien is een evenwichtige tuin vol bloemen en insecten, met een natuurlijk verloop in elk seizoen. Sinds dit voorjaar zetten we de eerste stappen, onder andere met aanplanting van zo’n honderd vaste plantenstekken. We realiseren ons dat het een paar jaar kan duren voor we dit doel bereikt hebben, maar naar dat proces kijken we juist uit. 

 

De meeste omliggende buren hebben we al mondeling over bovenstaande gesproken. Mochten er nog vragen zijn, dan horen we dat uiteraard graag.